Eindelijk Zon

Het 7-stappenplan van Eindelijk Zon


Welk pakket van zonnepanelen past op mijn dak?

De ruimte op uw dak bepaalt hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen. De benodigde ruimte op een plat of schuin dak kunt u gemakkelijk zelf vaststellen.

De afmeting van een 190 Wp paneel is 158cm x 80,8cm. Onze 250 Wp panelen zijn 165 x 99,2 cm groot. We gaan in de volgende berekeningen van de 190 Wp maten uit.

Benodigde ruimte bij een schuin dak

Voor het aantal vierkante meters dat nodig is op een schuin dak kunt u de afmetingen van het paneel aanhouden. De panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geïnstalleerd. U heeft ongeveer 1,3m2 nodig per paneel. Bij een schuin dak kunnen de panelen naast elkaar, zonder tussenruimte, worden gemonteerd.

Houd daarnaast rekening met diverse obstakels op uw dak, zoals dakramen, schoorstenen en afvoeren. Ook hier geldt dat een afstand van minimaal 2x de hoogte van het obstakel aangehouden moet worden om beschaduwing te voorkomen.

In onderstaande tekening laten we de mogelijkheden zien.

Benodigde ruimte bij een plat dak

Wilt u de benodigde ruimte op een plat bepalen, dan komt er wat rekenwerk en ruimtelijk inzicht bij kijken:

  1. Tussen twee rijen zonnepanelen moet ten minste 85 cm tussenruimte zitten. Dit is nodig om onderlinge schaduwwerking te voorkomen. Wanneer u voldoende ruimte op het dak hebt, raden wij u aan om deze ruimte groter te maken.
  2. De afstand van de dakrand moet minimaal de hoogte van de panelen zijn. Bij onze pakketten moeten de panelen daarom ten minste op 40 cm van de dakrand worden opgesteld.
  3. De panelen worden normaal gesproken alleen horizontaal (dus de lange zijde horizontaal) onder een een hoek van ongeveer 25 graden geïnstalleerd.
  4. Dit komt er op neer dat u voor één paneel ongeveer 2.3 tot 2.5m2 nodig hebt.

In onderstaande tekening laten we de mogelijkheden zien.

      

Houd daarnaast rekening met diverse obstakels op uw dak, zoals dakramen, schoorstenen, afvoeren, etc. Ook hier geldt dat een afstand van ten minste 2x de hoogte van het obstakel aangehouden moet worden om beschaduwing te voorkomen.